Stress op de werkvloer voorkomen

Iedereen heeft wel eens stress op het werk. Dat is op zich niet erg. Werkstress helpt, door de adrenaline die vrijkomt, om goed te presteren. Maar wanneer je continu stress ervaart, kun je lichamelijke en psychische klachten krijgen en ziek worden. Dit kan grote gevolgen hebben. Een kwart van het langdurig psychisch verzuim is stress gerelateerd. Stress wordt een werknemer vaak te veel als de spanning op verschillende gebieden oploopt. De balans tussen werk en privé raakt verstoord.

Stress op het werk?

Wanneer iemand veel stress door werk ervaart, denken we vaak dat dit tijdelijk is. Even een drukke periode op het werk, waarna het wel weer rustiger wordt. Helaas sluimert stress tegenwoordig bij veel mensen constant. Dit komt door de huidige maatschappij, waarbij onze telefoons, internet, social media er constant voor zorgen dat we prikkels binnen krijgen. Zelfs in momenten van rust en ontspanning, staan we altijd aan. We denken dat we ontspannen, maar ons brein is nog steeds overuren aan het draaien.

Signalen van stress herkennen?

De volgende signalen kunnen duiden op psychische klachten ten gevolge van werkstress:

  • de werknemer voelt zich moe, komt mat over en heeft een lage productiviteit. Hoe lang is de hersteltijd na het werk? Een hersteltijd langer dan een uur is een symptoom van stress en een werknemer die na werktijd niets meer doet, vertoont symptomen van een (dreigende) burn-out.
  • de werknemer wordt steeds cynischer over de werkdruk, de werkactiviteiten en heeft moeite met veranderingen.
  • de werknemer is vaker ontevreden en sneller geïrriteerd dan anders.
  • de werknemer heeft steeds meer lichamelijke klachten.
  • de werknemer meldt zich vaker ziek.

Stress verminderen?

Als een werknemer veel stress door werk ervaart, hanteren werkgevers vaak een aanpak die zich richt op het verminderen van werkdruk. Dit helpt als iemand al psychisch ziek is, maar dit is geen oplossing om verzuim door werkstress te voorkomen of echt aan te pakken. Stress zorgt er voor dat ons lichaam in een vecht-vluchtreactie staat, waardoor er constant energie weglekt en belangrijke lichaamsprocessen verstoord raken. Het zorgen voor voldoende herstelmomenten (ontspanning), waarbij ons lichaam de stressreactie (cortisol en adrenaline) echt even uitzet is de sleutel om stress te verminderen. Een burn-out ontstaat niet alleen door werk. Het is vaak een gevolg van jarenlange stress die in onze maatschappij moeilijk te ontwijken is.

Wat kun je als werkgever doen?

Maak werknemers bewust en informeer

Een burn-out voorkomen doe je niet alleen op het werk, maar ook vooral in je privéleven. Werknemers bewust maken van de oorzaken, signalen en gevolgen van stress is daarom een goede eerste stap. Veel mensen denken dat een burn-out het gevolg is van te hard werken, terwijl het een combinatie is van sluimerstress en werkstress. Wanneer werknemers de signalen van stress kunnen herkennen, kunnen zij hier juist in hun privéleven ook rekening mee houden.

Geef handvaten voor ontspanning

Informeer werknemers over hoe ze hun brein kunnen laten ontspannen. Bewegen, de natuur in, mediteren, lummelen, schrijven, een goede nachtrust, de juiste voeding zijn allemaal van belang om het lichaam en het brein te laten ontspannen.

Maak ontspanning een verplicht onderdeel van de werkdag

Veel mensen willen wel ontspannen, maar ze nemen er niet de tijd voor. Door het een verplicht onderdeel van de werkdag te maken, kunnen mensen het niet vergeten. Ook kan het zo zijn dat mensen er tijdens de werkdag geen tijd voor durven inruimen omdat ze bijvoorbeeld het idee hebben dat hun werkgever het niet goedkeurt. Door het te stimuleren, durven werknemers beter te luisteren naar wat hun brein nodig heeft. Voorbeelden van ontspanning op het werk zijn: een verplichte wandeling tijdens de lunch, een kwartiertje samen bewegen in de middag (airhockey, tafeltennis, poolbiljart, wandelen etc.), verbiedt lunchen achter de laptop, richt een yoga/meditatieruimte in.

Maak (werk)stress bespreekbaar

Blijf met elkaar in gesprek. Vraag werknemers hoe het met ze gaat? Vraag wat ze nodig hebben ten tijde van een hoge werkdruk of werkstress? Wanneer stress een onderwerp van gesprek is, zijn werknemers zich meer bewust, worden signalen sneller herkent waardoor ook tijdig actie genomen kan worden.

 

Neem vrijblijvend contact met mij op

"*" geeft vereiste velden aan